mandag 16. mars 2009

Eksotisk #3

Kumquat

Varebeskrivelse
Kumquat er en sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil. Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Den ovale er mest aromatisk. Frukten spises hel og med skallet på. Fruktkjøttet er mykt og saftig og smaken er pikant, frisk og syrlig med en litt bitter nyanse. Det finnes også kumquat som er krysset med lime, mandariner eller sitroner, men disse importeres svært sjelden hit til landet.
Bruksområde
Kumquat spises naturell med skallet på. Det spiselige skallet har en søtsyrlig smak og fruktkjøttet er mykt og saftig. Den kan også skrelles, men dette er ikke altid like enkelt da moden kumquat lett går i stykker ved skrelling. Kumquat kan skjæres i skiver og brukes som tilbehør til desserter, sjokolademousse, kaker, is eller i fruktsalat. Skiver av kumquat kan også legges i drinker, eller fryse disse før bruk og anvendes som isbiter etterpå. Kumquat kan også syltes og brukes som tilbehør til kjøtt.
Egenskaper
Kumquat inneholder kostfiber og er rik på C-vitamin og kalsium. Frukten er også kalorifattig.
Min vurdering
Jeg synes den ble litt for besk å spise med skallet på, men om den deles i to er skallet lett å bende bakover slik at frukten inni blir løs. Minner en del om appelsin i smaken, men en tanke beskere er den. Helt grei smak!

2 kommentarer:

Kosene mine sa...

Jeg har aldri prøvd dette selv, men har hørt at om man fryser de ned og putter i drinken vil de snurre rundt og rundt...alltid hatt lyst til å prøve, hihi..

Petunia sa...

Her kan du leke deg med bildene dine:)
Har aldri smakt dette, men det ser jo litt lekker ut da:)