mandag 6. april 2009

Eksotisk #4

Granateple

Varebeskrivelse

Granateple dyrkes i landene rundt Middelhavet og i Sør-Amerika. Frukten er hard og blank med en rusten rødbrun farge. Av størrelse kan den sammenlignes med et eple eller en appelsin. Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gele. Det kan se ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset inndelt i seks rom. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig. Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 frø som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.

Bruksområde

Granateple deles i to eller i båter med en skarp kniv og kan deretter spises naturell med en skje eller med gaffel. Granateple kan også brukes i alle slags fruktsalater og serveres ofte til dessert sammen med is. Granateple kan med fordel presses til en frisk saft. Av saften lages grenadin som er sterk rød og brukes til å sette farge på drinker og fruktsalat.

Egenskaper

Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den er leskende med frisk smak. Granateple inneholder masse antioksidanter - hele 11,33 mmol pr. 100 g vare. Det er bare nyper (39,46 mmol) og valnøtter (20,97 mmol) som inneholder mer.

Min vurdering
Litt kronglete å spise siden det bare er "bærene" man skal spise. Men igrunnen ganske god. Ettersom den er både søt og sunn er det jo litt verd strevet da!! Ha en god skje til spisingen!! Er også veldig god i salater!!

Ingen kommentarer: