mandag 21. mars 2011

Enkel lærdom??


Man skulle tro det ikke var så veldig vanskelig å bruke dette lyset på bilen når en er ute og kjører, men jammen meg er det faktisk ikke så mange så vet hva det er så tenkte jeg skulle hjelpe med en liten innføring...

Lyset jeg sikter til, som kan gi masse informasjon til andre trafikanter (gående, kjørende..), er altså:

BLINKLYS!!!

Etter å ha jobbet masse som yrkessjåfør i en del år har jeg jo dermed vært masse ute i trafikken, dog mest i området vestlandet (i og rundt Bergen). Veldig mange mennesker aner faktisk ikke hvordan de skal bruke blinklyset og dermed blir det en masse situasjoner som både går tregere og til tider kan bli farlige. Blinklyset er jo med på å fortelle dine medmennesker hvor du vil med kjøringen din.

Ta f.eks noe jeg stadig irriterer meg over. Ikke langt fra meg er et T kryss. Jeg kommer kjørende oppover "stammen" og skal svinge til venstre. Det kommer mange biler fra høyre og JEG VET at de fleste skal inn i min vei ("stammen"), men likevel blir jeg som oftest stående LEEENGE rett og slett fordi jeg blir lurt til å tro at de skal videre fordi (ja, hva tror du??) de ikke setter på BLINKLYS!

Det er veldig vanskelig for mennesker (gående, kjørende, syklende..) å gitte hvor du har tenkt å kjøre til enhver tid. Noen ganger tror vi feil og det får fatale følger, andre ganger er vi så heldig at vi faktisk gitter rett og at det dermed går bra. Andre ganger igjen venter og venter vi på tegn på hva vi skal gjøre og det ender i lange køer fordi vi ikke tør ta sjanser..

I det hele tatt går det alt for masse tid med på å prøve å lese trafikkbildet når det er så mange (faktisk) sløve mennesker ute som iallfall ikke hjelper oss..

Ja, for ikke å snakke om rundkjøringer. Ikke nok med at det til tider er vanskelig å vite hvilken trafikk fil en skal ligge i, men når mange ikke viser hvor en ønsker å kjøre ut av rundkjøringen blir det enda verre...

Jeg prøver virkelig ikke å påstå at jeg er noe supermenneske i trafikken, jeg glemmer da mine ting jeg også, men jeg prøver å la menneskene rundt meg skal få vite hvor jeg skal.

Grunnreglene jeg lærte meg var at når man nærmer seg et kryss man ønsker å ta av til så setter en på blinklyset og bremser litt ned ca 5 sek før en skal ta av. Dette for at de bak deg skal få tid til å se hvor du skal, samt at de som skal inn på veien du er på skal få mulighet til å gjøre noe med det. Igjen, rundkjøring, faktisk når en skal halt rundt rundkjøringen kan det være ganske så greit å blinke inn i den retningen før en kjører inn og selvsagt blinke seg ut igjen i god tid!

Ble du noe klokere nå, eller ble det bare tull dette her?? Håper jeg iallfall har fått med hovedpoenget som enkelt kan fattes slik:


Husk å bruke BLINKLYS uansett hvor du kjører!!!

4 kommentarer:

Terese sa...

Som aspirerende sjåfør må jeg si meg hjertens enig. Det er ikke så lett for oss nybegynnere å se hvor folk har tenkt seg i utgangspunktet, og manglende blinklys fører bare til mer usikkerhet og banning. :-(

Kathrine sa...

JA til riktig bruk av blinklys! :-) Her nede er de enda verre enn hjemme, hjemme er jo folk nesten flinke med blinklys i forhold(og det sier jo sitt om hvor elendig det er her. En ting de kunne lært seg her er hvorfor man har rundkjøringer,og hvordan de brukes effektivt. Her ligger alle i ytterste fil uansett hvor de skal, sånn for sikkerhetsskyld. Her smeller det i ett sett ;-)

Vestlandsjenta! sa...

Så godt å høre at jeg ikke er helt alene om frustrasjonene mine!! :)

Ja, Kathrine, jeg har vært noen ganger i utlandet og prøvd å lære meg trafikkbildet, men er ikke alltid like lett.. Skal bli spennende å kjøre i USA og håper de er flinke der iallfall!!

Og ja, Therese, skjønner godt at det er forvirrende for nye sjåfører for det er jo rimelig frustrerende for oss som har vært på veien en stund..

Håper bare folk kan lære seg å kjøre skikkelig før se havner i en kollisjon selv..

Ønskemor sa...

Ja, helt enig. Så mener jeg at de nye reglene for rundkjøringer er at når det tidligere var valgfritt om du ville blinke til venstre FØR du kjørte inn, så er det nå påbudt dersom du skal til venstre!
Stemmer ikke det?